PIENI AMERIKANPAIMENKOIRA

(MINIATURE AMERICAN SHEPHERD)

Alkuperämaa: USA

KÄYTTÖTARKOITUS: Paimen- ja seurakoira.

FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 1 lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat)

YLEISVAIKUTELMA: Yhdysvalloissa kehitetty pienikokoinen paimenkoirarotu. Liikkuu kevyesti, vaivattomasti ja tasapainoisesti. Se on erittäin ketterä, vahva ja sinnikäs, kykenee työskentelemään erilaisissa maastoissa. Hyvin monipuolinen ja tarmokas, älykäs ja miellyttämishaluinen koira, joka soveltuu erinomaisesti erilaisiin harrastuksiin. Valpasilmeinen, uskollinen seuralainen ja kuuliainen työ- koira. Keskipitkä, hieman karhea, kaksinkertainen karvapeite, yksivärinen tai marmoroitu, jossa voi olla valkoisia ja/tai punaruskeita (tan) merkkejä. Häntä luonnontöpö tai perinteisesti typistetty (Huom. Suomessa typistyskielto). Keskivahva luusto, joka on kokoon nähden sopusuhtainen. Uros on maskuliininen olematta karkea, narttu feminiininen mutta ei hentoluustoinen.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Rungon pituus mitattuna olkanivelestä istuinluun kärkeen on hieman säkäkorkeutta suurempi. 

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Älykäs paimenkoira, jolla on voimakas paimennus- ja vartiointivietti. Monenlaiseen käyttöön soveltuva ja helposti koulutettava, innokas ja sinnikäs työkoira, joka osaa sopeuttaa käyttäytymisensä aina tehtävään sopivaksi. Erinomainen seurakoira, uskollinen ja perheeseensä kiintyvä. Voi olla varautunut vieraita kohtaan mutta ei arka.

PÄÄ: Selväpiirteinen, kuiva, runkoon nähden sopusuhtainen.
Kallo: Litteä tai hieman pyöristyvä, niskakyhmy on vähäinen. Kallo on yhtä pitkä kuin leveäkin.
Otsapenger: Hieman erottuva.
Kuono: Kuono ja kallo ovat yhtä pitkät. Kuono kohtuullisen syvä ja leveä, kapenee vähitellen kohti pyöristyvää kärkeä. Ei raskas, kulmikas tai suippo. Huulet ovat tiiviit. Sivusta katsoen kuonon ja kallon ylälinjat muodostavat kevyesti koveran profiilin, kallon ylälinja laskee loivasti kuonoa kohti.
Kirsu: Pigmentti on mustilla ja sinimarmoroiduilla koirilla musta, punaisilla ja punamarmoroiduilla ruskea (maksanvärinen). Kirsu on mieluiten täysin pigmentoi- tunut, epätäydellinen kirsupigmentti on virhe.
Leuat / hampaat: Leikkaava purenta, täydellinen hampaisto. Vahingoittumisen vuoksi murtuneet, puuttuvat tai värjäytyneet hampaat eivät ole virhe.
Silmät: Vinoasentoiset ja mantelinmuotoiset, kooltaan sopusoinnussa pään kokoon. Eivät ulkonevat eivätkä syvällä sijaitsevat. Kaiken värisillä koirilla hyväksytään eri sävyiset ruskeat, siniset ja meripihkanväriset silmät, myös keskenään eriväriset silmät tai silmät, joissa on erivärisiä laikkuja. Silmäluomet ovat täysin pigmentoituneet karvapeitteen värin mukaisesti, mustilla ja sinimarmoroiduilla pigmentti on musta ja punaisilla/punamarmoroiduilla ruskea. Ilme on valpas, tarkkaavainen ja älykäs; voi olla vieraita kohtaan varautunut tai pidättyväinen.
Korvat: Kolmiomaiset, keskikokoiset ja korkealle kiinnittyneet. Koiran ollessa tarkkaavainen ne kohoavat ja taittuvat eteenpäin tai asettuvat ruusukorviksi kallon sivuille.

KAULA: Tiivis ja kuiva, keskipitkä ja sopusuhtainen, kiinnittyy sulavasti lapoihin. Niskalinja on hieman kaartuva.

RUNKO: Yleisvaikutelmaltaan syvä ja vahva mutta ei raskas.
Ylälinja: Selkä on vakaa ja vaakasuora säästä lonkkaniveleen asti sekä seistessä että liikkeessä.
Lanne: Vahva ja ylhäältä katsottuna leveä.
Lantio: Hieman viisto.
Rintakehä: Runko on vahva ja lihaksikas. Rintakehä on syvä ja täyteläinen, ulottuu kyynärpään tasolle. Kylkiluut ovat hyvin kaartuvat.
Alalinja ja vatsa: Vatsaviiva on hieman kohoava. 

HÄNTÄ: Mieluiten luonnontöpö tai lyhyeksi typistetty (Huom. Suomessa typistyskielto). Typistetty häntä on suora, pituudeltaan korkeintaan 7,5 cm. Typistämätön häntä voi riippua kevyesti kaartuvana koiran ollessa rauhallinen, koiran innostuessa tai liikkuessa se voi kohota ja kaartua hieman enemmän.

RAAJAT

ETURAAJAT: Etuosa on lihaksikas ja takaosaan nähden sopusuhtainen.
Lavat: Pitkät, viistot ja litteät, lapojen kärjet melko lähellä toisiaan. Lapa ja olkavarsi ovat suunnilleen yhtä pitkät ja niiden välinen kulma on noin 90°.

Kyynärpäät: Rungonmyötäiset, sivusta katsoen säkä ja kyynärpää ovat samalla pystysuoralla linjalla. Etäisyys säästä kyynärpäähän on yhtä suuri kuin etäisyys kyynärpäästä maahan.
Kyynärvarret: Pystysuorat ja yhdensuuntaiset. Luut ovat poikkileikkaukseltaan soikeat, eivät pyöreät.
Välikämmenet: Lyhyet, paksut ja vahvat mutta kuitenkin joustavat, sivusta katsottuna hieman viistot.
Etukäpälät: Tiiviit ja soikeat. Hyvin kaartuvat varpaat, paksut ja joustavat päkiät ja vahvat, lyhyet kynnet, jotka voivat olla minkä tahansa väriset.
TAKARAAJAT: Takaosa on suunnilleen yhtä leveä kuin etuosa lapojen kohdalta. Lantion ja reisiluun välinen kulma vastaa lavan ja olkavarren kulmausta, noin 90°.

Polvet: Selvä polvikulmaus.
Välijalat: Lyhyet, pystysuorat ja takaa katsottuna yhdensuuntaiset.
Takakäpälät: Tiiviit ja soikeat. Hyvin kaartuvat varpaat, paksut ja joustavat päkiät ja vahvat, lyhyet kynnet, jotka voivat olla minkä tahansa väriset.

LIIKKEET: Sulavaa, vapaata, vaivatonta ja ketterää, tasapainoista ja pitkäaskelista. Koira pystyy vaihtamaan suuntaa ja askellajia hyvin nopeasti. Etu- ja takaraajat liikkuvat suoraan ja yhdensuuntaisesti, vauhdin kasvaessa pyrkimys yksijälkisyyteen voimistuu. Koiran ravatessa kaula ojentuu eteenpäin ja pää on suunnilleen selkälinjan tasalla tai vain hieman sen yläpuolella.

KARVAPEITE: Karvapeitteen tulee olla liioittelematon. Karva on keskivahvaa ja keskipitkää, suoraa tai laineikasta ja säänkestävää. Alusvillan määrä vaihtelee ilmaston mukaan. Päässä ja raajojen etupuolella karva on lyhyttä ja sileää, eturaajojen ja reiden takapuolella on kohtuullinen hapsutus. Kaulassa karva muodostaa kohtuullisen kauluk- sen, joka on uroksilla runsaampi kuin nartuilla. Korvien, käpälien, välikämmenten, välijalkojen takaosan ja hännän karvoitusta voi lyhentää, muutoin karvapeite tulee jättää luonnolliseksi. Kuonon tuntokarvojen leikkaaminen ei ole toivottavaa. 

VÄRI: Väritys vaihtelee suuresti. Sallitut värit ovat musta, sinimarmoroitu (blue merle), punainen (maksanvärinen) ja punamarmoroitu (red merle). Marmorointi voi esiintyä eriasteisena ja erikokoisina laikkuina. Alusvilla voi olla hieman vaaleampaa kuin peitinkarva. Epäsymmetriset merkit eivät ole virheelliset. Punaruskeat (tan) merkit eivät ole pakolliset, mutta niitä voi esiintyä silmien ympärillä, raajoissa ja käpälissä, rinnassa, kuonossa, kaulan alla, naamassa, korvien sisäpuolella, rungon alla, hännän alla ja reisien takaosassa. Tan-merkit vaihtelevat sävyltään kermanvaaleasta beigestä tummaan ruosteenväriseen, kaikki sävyt ovat samanarvoisia. Tan-merkit voivat sulautua päässä, raajoissa ja reiden takaosassa pääväriin.

Valkoiset merkit eivät ole pakolliset, mutta mikäli niitä esiintyy, ne eivät saa olla vallitsevia. Valkoisia merkkejä voi esiintyä vain kuonossa, poskissa, päälaella, läsinä päässä, kaulassa (osittainen tai täysi kauluri), rinnassa, vatsassa, eturaajoissa, takaraajojen alaosassa kintereeseen saakka ja mahdollisesti ohuena viiruna polveen asti. Vähäinen määrä valkoista väriä voi olla rungon alla näkyvissä sivusta katsoen mutta se saa nousta korkeintaan 2,5 cm kyynärpään yläpuolelle. Valkoisen kaulurin väriraja ei saa ulottua ihossa sään taakse. Typistämättömän hännän kärki voi olla valkoinen. Valkoisessa värissä voi olla pilkkuja. Päässä valkoinen väri ei saa olla vallitseva ja silmänympärysten tulee olla värilliset ja silmäluomien täysin pigmentoituneet. Korvien tulee mieluiten olla täysin värittyneet.

 

KOKO

Säkäkorkeus: Urokset 35,5– 46 cm (14–18 tuumaa) Nartut 33–43 cm (13–17 tuumaa)

Koskee yli 6 kk ikäisiä koiria.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

VAKAVAT VIRHEET:

 • osittain pigmentoitumaton (25 - 50 %) kirsu

 • pystyt korvat; täysin riippuvat korvat

 • epätyypillinen karvapeite

 • yli 25 % valkoista väriä korvassa

 

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

 • vihaisuus tai liiallinen arkuus

 • selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen

 • yli 50 % pigmentoitumaton kirsu

 • ylä- tai alapurenta 

 • muu kuin rotumääritelmän kuvaama väritys

 • selvät valkoiset laikut rungossa (sään ja hännän välisellä alueella, selässä, tai

 • kyljissä kyynärpään ja pakaran takaosan välisellä alueella)

 • annettua säkäkorkeutta pienempi tai suurempi koko

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria. 

Löydät meidät myös Facebookista:

Suomen pienet amerikanpaimenkoirat

© 2018 Suomen pienet amerikanpaimenkoirat ry

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now