Koiran tuonti ulkomailta

Pienet amerikanpaimenkoirat ovat vielä vähälukuisia Suomessa, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa rotu on saavuttanut jo vahvaa jalansijaa. USA:ssa rotu kuuluu jo 40 suosituimman rodun joukkoon, mikä on verrattavissa esimerkiksi bordercollieiden suosioon.

Kasvatustoiminnan ollessa vasta aluillaan Suomessa, monet päätyvät hakemaan ensimmäisen pienen amerikanpaimenensa ulkomailta. Tälle sivulle on kerätty hieman ohjeistusta, miten koiran tuonti ulkomailta ja rekisteröinti täällä Suomessa etenee.

Koiran tuonti ja rekisteröinti Suomeen

Voit tutustua koiran tuontiin liittyviin yleisiin säädöksiin ruokaviraston sivuilta.

Jotta tuontikoiran saa rekisteröityä Suomen Kennelliittoon pieneksi amerikanpaimeneksi, koiran pitää olla ensisijaisesti rekisteröity kasvattajan kotimaahan. Mikäli koira tuodaan maasta, jossa rotu ei ole vielä hyväksytty maan kenneljärjestössä, niin koira on ensin rekisteröitävä AKC:hen, jonka jälkeen on mahdollista rekisteröidä SKL:ään.

Pieni amerikanpaimenkoira on hyväksytty seuraavissa maissa

(Pohjois-Amerikka ja Eurooppa tilanne 05/2019):

USA (rodun kotimaa)

Kanada

Venäjä

Monaco

Kypros

Suomi

Ruotsi

Norja

Tanska

Islanti

Ranska

Sveitsi

Alankomaat

Irlanti

Tsekki

Puola​

Unkari

Romania

Kreikka

Saksa

Tuontikoiran rekisteröintiin tarvitset:

  • Koiran on oltava tunnistusmerkitty ja sillä on oltava todistus sirutuksesta esim. kopio passista tai muu vastaava virallinen dokumentti.

  • Useista maista vaaditaan lisäksi erillinen vientiä varten annettu alkuperäinen sukutaulu/rekisteritodistus (esim. Export Pedigree, Registration Certificate ja/tai Certified Pedigree). Esimerkiksi yllä mainituista maista ko. maan kenneljärjestön myöntämä Export Pedigree.

  • Jos koira tuodaan Pohjoismaista, riittää alkuperäinen rekisteritodistus, lukuunottamatta Norjaa ja Tanskaa, joista vaaditaan myös ko. maan antama omistajatodistus.

Nimiviidakossa

Pienen amerikanpaimenkoiran tyyppisiä koiria on maailmalla kasvatettu jo jonkin aikaa. Kuitenkin rodun virallinen nimitys, Miniature American Shepherd, on vakiintunut vasta viime vuosina. Koska rotu ei vielä ole FCI:n hyväksymä, koiraa ulkomailta etsiessä törmää helposti eri kasvattajien käyttämiin eri nimityksiin, kuten:

Miniature Australian Shepherd, Toy Australian Shepherd, North American Shepherd tai Miniature Australian Shepherd of North America.

 

Nämä ovat ajalta ennen nimen virallistamista nykymuotoonsa ja osa kasvattajista haluaa edelleen käyttää vanhempaa, heillä jo ehkä vuosia käytössä ollutta nimitystä. Näin on varsinkin maissa, jossa maan kenneljärjestö ei vielä ole hyväksynyt rotua. Rodun hyväksymisen myötä kasvattajat tulevat siirtymään viralliseen nimeen.

Rekisteröinti rodun kotimaahan

Maissa, jossa pieni amerikanpaimenkoira ei vielä ole maan kenneljärjestön hyväksymä rotu kasvattajat voivat halutessaan rekisteröidä koiransa Amerikan Kennel Clubiin (AKC). Koiran tai pennun ostaja voi myös itse hakea rekisteröintiä AKC:lta. 

 

AKC:sa on 1/1/2020 saakka niin sanottu avoin rekisteröinti (open registration) pienille amerikanpaimenkoirille. Tämä tarkoittaa, että koirat, jotka täyttävät vaatimukset voidaan rekisteröidä pieniksi amerikanpaimenkoiriksi suvun ja kuvien perusteella, vaikka koiran vanhemmat eivät olisi rotukoiria. Vuoden 2014 jälkeen australianpaimenkoiria ei ole ollut enää mahdollista rekisteröidä pieneksi amerikanpaimenkoiraksi.

Ohjeet AKC:hen rekisteröitiin löytyvät American Kennel Clubin sivuilta AKC.org - BREEDERS

Löydät meidät myös Facebookista:

Suomen pienet amerikanpaimenkoirat

© 2018 Suomen pienet amerikanpaimenkoirat ry

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now