Hieman rodun historiasta

Lähtökohdat

Pieniamerikanpaimenkoira on koirarotujen joukossa varsin uusi tulokas. Alusta alkaen kasvatuksen taustalla on ollut ajatus pienestä, aktiivisesta ja älykkäästä paimenkoirasta, joka on kotonaan niin maatiloilla kuin kaupungeissa ja kulkee helposti omistajansa matkassa kaikkialle minne tämä meneekin. 

Aikajana

Rodun alku on 1960-luvun lopun Kaliforniassa. Tällöin alettiin jalostaa pieniä, rekisteröimättömiä australianpaimenkoirina pidettyjä koiria. Rodun järjestäytynyt toiminta alkoi 1990-luvulla, kun Miniature American Shepherd Club of USA (MASCUSA) aloitti toimintansa. American Kennel Club (AKC), United Kennel Club (UKC) ja Pohjoismainen Kennelunioni (PKU) virallistivat rodun 2010-luvulla. Suomessa pieniamerikanpaimenkoirat saivat rotuoikeudet 2018 ja FCI hyväksyi rodun alkusyksystä 2019.

 

Monia nimityksiä 

Rotunimityksenä toimi ensin Miniature Australian Shepherd tai mini-aussie, mutta vakiintui sittemmin rodun kotimaan mukaan Miniature American Shepherdiksi, joskin mini-aussie lempinimi on osittain jäänyt elämään. Suomessa rotulyhenteenä on käytössä pampai tai MAS.

Toy American/Australian Shepherdeiksi kutsutaan koiria, jotka alittavat pieniamerikanpaimenkoiran koon ala-rajat. Tätä rotunimitystä ei ole hyväksytty virallisesti missään, myöskään AKC:ssa.

Löydät meidät myös Facebookista:

Suomen pienet amerikanpaimenkoirat

© 2018 Suomen pienet amerikanpaimenkoirat ry

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now