Hermosto-oireilevat koirat

USA:ssa sekä ainakin Ruotsissa ja Norjassa on havaittu pieniamerikanpaimenkoirilla oireyhtymää, joka aiheuttaa hermostollisia oireita etenkin nuorilla aikuisilla koirilla. Rodun kotimaan järjestö MASCUSA koordinoi tapausten tutkintaa ja mahdollisen geenitestin kehittämistä. Suomessa ei ole todettu tapauksia, mutta seuraamme tilanteen etenemistä.

 

Oireenkuvaltaan sairaudessa esiintyy etenkin takapään heikkoutta ja hallinnanpuutetta, voimakasta peitsaamista, vaikeuksia nousta ja laskeutua portaita sekä lopulta kaatuilua. Koira saattaa pitää selkäänsä kaarella ja kaulan asento on epänormaali sekä pään liike rajoittunutta. Tyypillistä ovat myös pidätysongelmat ja ruuansulatusongelmat (ripuli). Sairauden myöhäisemmässä vaiheessa on havaittu hengitysongelmia.

 

Epäiltäessä sairautta: useat muut tunnetut sairaudet aiheuttavat vastaavanlaisia oireita, joten eläinlääkärin tulisi aina ensin tutkia koira muiden sairauksien poissulkemiseksi. Lopetetuille koirille tulee aina suorittaa ruumiinavaus. Mikäli tapauksia epäillään Suomessa, autamme yhdistyksessä tiedon eteenpäinviemisessä MASCUSAlle ja tilanteen selvittämisessä.

Viereiset kuvat alkuperäisestä MASCUSAn tiedotteesta aukeavat suuremmaksi klikkaamalla niitä. Alla ladattavissa englanninkielinen terveyskysely oireileville koirille.

disease1.jpg

Neurological Issues in Miniature American and Australian Shepherds